България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анимацията "Златната ябълка" търси подкрепа от феновете си

Създаделят Димитър Петров съобщи пред Bulgaria ON AIR, че проектът се нуждае от финансиране за пилотния си епизод

02.06.2017 | 10:09 Редактор: Василена Василева
Анимацията

Анимационният сериал "Златната ябълка" се обръща за подкрепа към феновете си с 30-дневна кампания в платформата за споделено финансиране Indiegogo. 

Създаделят на анимацията и на студио "Змей" Димитър Петров съобщи пред Bulgaria ON AIR, че проектът търси финансиране за своя първи 24-минутен епизод. Българската национална телевизия ще поеме 20% от разходите за създаването му и проявява интерес към целия сериал, но едва след като види пилотния епизод.

"Националният филмов център, както и други частни и държавни институции отказаха да финансират проекта ни. За разпространението на сериала се водят преговори с френски и американски дистрибутори, всички обаче искат да видят пилотен епизод, преди да ни подкрепят за цял сезон, а за да го създадем са необходими около 200 хил. лева. Именно затова решихме да се обърнем към своите фенове и към хората, които искат да гледат българска анимация", коментира Димитър Петров.

Сериалът "Златната ябълка" е вдъхновен от българския фолклор и вплита митологични персонажи като змейове, самодиви и кукери в съвременен анимационен формат. 

"Целта ни е да съхраним и популяризираме българския фолклор, както и да положим основа за развитието на анимационната индустрия в страната ни. Целият проект има много висока културна и икономическа стойност", сподели създателят на продукцията в студиото на "България сутрин".

В екипа има български аниматори, работили по проекти за Walt Disney Animation Studios, Cartoon Network, Adult Swim и Warner Bros, а музиката е на Георги Стрезов.