България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сегашният тон в парламента е бил подходящ за началото на прехода, но не и сега

Това отбеляза бившият председател на НС Александър Йорданов пред Bulgaria ON AIR

02.06.2017 | 08:37 Редактор: Иван Берберов
Сегашният тон в парламента е бил подходящ за началото на прехода, но не и сега

В българския преход има един въпрос, който продължава да не се разбира. Това е, че ние като народ не осъдихме категорично и едностранно комунизма. Това ражда много напрежение. Независимо дали е комунизъм или нацизъм, трябва да бъде осъден. И двете системи са извършвали еднакво страшни престъпления.

Това заяви бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов в студиото на “България сутрин“. Според него в началото на прехода дръзкият тон в пленарната зала е бил нещо нормално и подходящо, но сега далеч не толкова.

“В началото на прехода нямаше как да се избяга от по-високия тон и по-дръзкото говорене. При края на социализма и началото на демокрацията нямаше как да се подходи с меки думи. Но сега изглежда като театър. Набива се на учи. Една част от народните представители нямат работа в парламента. Тези хора пренасят тона от предизборната си кампания“, посочи гостът пред “Bulgaria ON AIR”.

Съдбата на 44-то Народно събрание ще бъде кратка, добавя още Йорданов, ако продължат със същия тон и работа. 

“Засега ефективността на народните представители е никаква. Говори се за всичко друго само не и за това, което говореха в предизборните си кампании. Ако продължат по този начин няма да оцелеят дълго. Ще има негативно отношение към работата на Народното събрание след изтичането на българското председателството на Съвета на Европейския съюз“, завърши бившият председател на НС.