България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Двама от бандата на "Наглите" излизат на свобода

Слави Ангелов и Людмил Рангелов в "България сутрин" изразиха разнопосочно мнение имат ли това право по закон

30.05.2017 | 08:39 Редактор: Жанета Нейкова
Двама от бандата на

Двама от бандата на "Наглите" ще излязат на свобода. Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца ще бъдат пуснати за добро поведение много преди да са изтекли присъдите им. "Наглите" получи нарицателното си име от полицейските служби през 2009 година, когато от автокражби бандата се беше преквалифицирала в отвличане на хора и искане на откупи.

Гостите в студиото на "България сутрин" имаха разнопосочни мнения дали от правна гледна точка двамата души са изтърпели половината от присъдата си и могат да бъдат освободени.

"Аз не съм изненадан от тази новина. Още през септември имах информация, че се готви домашен отпуск на Йожи и изпратих имейл с въпроси към управата на Софийския затвор дали това е така", разказа Слави Ангелов, главен редактор на вестник "168 часа".

И продължи, че е получил отговор как няма никакви правни основания това да се случи. 

"И, изведнъж, 7 месеца по-късно се оказва, че не даже домашен отпуск, а се готви неговото освобождаване", учудва се Ангелов.

Адвокат Людмил Рангелов също коментира темата в Bulgaria ON AIR и твърди, че Ивайло Евтимов-Йожи от правна гледна точка е изтърпял повече от половината си присъда, намалявайки престоя си в затвора чрез признаване на два работни дни за 3 дни лишаване от свобода.

"На практика той има малко повече от 7 години да изтърпява присъдата си, а е осъден на 18. Така че той е излежал повече от половината, на база труда и това е основанието да бъде освободен. Но по процедурата се изискват и други условия", уточни Рангелов. 

Очаквайте видео.