България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Поредно планинско постижение: Българин изкачи в. Еверест

Първо стъпих на в. Лотсе, каза алпинистът Атанас Скатов пред Bulgaria ON AIR

29.05.2017 | 08:04 Редактор: Иван Берберов
Поредно планинско постижение: Българин изкачи в. Еверест

Една експедиция до Еверест е над 30 хил. долара. Като най-ниската цена на разрешителното е 11 хил. долара, а тези пари са само билет да влезеш в парка на върха. Много трудно премина експедицията. Не съм изпитвал страх. Имаше много трудни моменти. По едно време нямах кислород, не си чувствах краката и ръцете.

Това разказа алпинистът Атанас Скатов в студиото на "България сутрин“.

"Бях си поставил за цел да изкача Лотсе и Еверест. Първо изкачих по-ниския и исках за 20 часа да кача и двата. Но ми се развали системата за кислород, а и не си чувствах крайниците. Това ме накара да се върна до Базов лагер“, посочи гостът  пред Bulgaria ON AIR. 

И допълни, че Базов лагер е изграден върху ледник и палатките се монтират върху леда.

"След 18:00 ч. започва да става много студено в палатката, а до 21:00 ч. е -14 градуса. Всички се разболяхме. Това ми беше първата експедиция , на която пих антибиотик. Но не се отказах. Докато мога да се движа имам мотивация“, отбеляза той.

Той сподели и за смъртните случаи по време на експедиция. 

"И от нашата експедиция загинаха много хора. Най-важно е да запазиш психическа стабилност. В един момент трябваше да преценя аз ли да оцелея или да стоя до умиращия. За да се свали едно тяло са нужни поне 6-7 човека“, каза Скатов.