България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медици: За да се намали агресията срещу лекари трябва да се промени мисленето на обществото

Основните проблеми са злоупотребата със Спешна помощ и фалшивите сигнали, коментар на д-р Делян Георгиев и д-р Петър Симов пред Bulgaria ON AIR

25.05.2017 | 07:57 Редактор: Василена Василева
Медици: За да се намали агресията срещу лекари трябва да се промени мисленето на обществото

За да бъде намалена агресията срещу лекарите и да се спрат инцидентите е необходимо да се въведат законови промени, както и да се промени мисленето на обществото. Твърде много хора злоупотребяват с услугите на Спешна помощ, а фалшивите сигнали пречат на работата ни. Това заяви в студиото на "България сутрин" д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в Центъра за спешна помощ.

Повод за дискусията в студиото станаха зачестилите прояви на агресия срещу медици в българските лечебни заведения. Най-пресният пример за това е насилието над екип от Спешна помощ в бургаската болница "Бургасмед", който беше нападнат от 20-годишен пациент във видимо нетрезво състояние.

"Подобни действия не могат да бъдат оправдани по никакъв начин, защото пациентът е този, който идва да търси помощ от нас, ние не му се натрапваме сами", коментира още д-р Делян Георгиев.

Пред Bulgaria ON AIR общопрактикуващият лекар д-р Петър Самарев допълни, че към всеки един човек, потърсил лекарска помощ, се подхожда с уважение. С помощта на Българския лекарски съюз е издействано законодателство, чрез което такива прояви на агресия срещу служители в болнични заведения биват обявявани за криминални престъпления, а вече има и осъдени с ефективни присъди.

"Срам ме е от това, което се случва в нашата страна в 21 век. Подобна агресия е показателна не само за неуважение към лекарското съсловие, тя е показателна към институциите в цялата страна. Остава обаче основен проблем честата практика прокуратурата да излиза с решение за липсата на достатъчно доказателства и аргументи при подобни деяния", каза д-р Петър Самарев в студиото на "България сутрин".

Вижте видеото с целия разговор: