България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Узунов пред Bulgaria ON AIR: Президентът няма "бленувани" правомощия за намеса в съдебната власт

Румен Радев нямаше какъв друг ход да предприеме, коментира пред членът на ВСС пред Bulgaria ON AIR

19.05.2017 | 10:30 Редактор: Василена Василева
Димитър Узунов пред Bulgaria ON AIR: Президентът няма

Не виждам никаква пречка за провеждане на среща между председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и премиера Бойко Борисов. Работим в една държава и се стремим към едно и също, отделен е обаче въпросът какво цели председателят на ВКС. По мое мнение той се опитва да въвлече и премиера в интригата, която се завъртя. Това заяви Димитър Узунов, представляващ ВСС в студиото на "България сутрин".

По молба на Лозан Панов днес, в сградата на Министерския съвет, той като председател на ВКС ще се срещне с Бойко Борисов, за да обсъдят взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на страната ни като правова държава.

По-рано Панов изпрати писмо до президента Румен Радев с искане да упражни конституционно установените си правомощия на държавен глава и да сформира специална комисия за разследване на срещата на главния прокурор с Георги Гергов и Сашо Дончев, станала печално известна като скандала "ЦУМ-гейт". Той обаче отказа.

"Президентът трябваше да заяви в прав текст, че няма конституционните правомощия, които Панов поиска от него. Той обаче е мъдър човек и нямаше какъв друг ход да предприеме. Разделението на властите се спазва. Текстът в Конституцията сочи, че държавният глава е обединител на нацията, а Лозан Панов или онези, които написаха писмото до Румен Радев, изведоха "бленувани" правомощия, упълномощаващи президентa да се меси в независимата съдебна власт", категоричен бе Димитър Узунов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че въпросът за проверката на ЦУМ-гейт е бил разгледан на пленум през април 2017 и единственият компетентен и упълномощен орган да извършва подобни проверки е Висшият съдебен съвет. Не е вярно обаче твърдението, че главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да отговори на въпросите, зададени му на пленума.

"Той отговори на всеки един въпрос. След като се чуха аргументите "за" и "против", главният прокурор получи вот на доверие с цели 17 гласа", допълни още Димитър Узунов в студиото на "България сутрин".

Вижте целия разговор във видеото: