България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Масова смъртност на пчелите заради токсични пестициди

От бранша са категорични, че неоникотиноидите са причината за измиране на медоносните насекоми

19.05.2017 | 07:50 Редактор: Василена Василева
Масова смъртност на пчелите заради токсични пестициди

Масова смърт на пчели и в Благоевградско. От бранша са категорични, че причина за това е безразборното използване на т. нар. неоникотиноиди - токсични пестициди, които тровят не само медоносните насекоми, но са и опасни за здравето на хората.

"От пчеларското дружество в региона на Гоце Делчев през 2016 г. са подали жалба до прокуратурата против използването на препарати срещу заразяването с нодуларен дерматит. А след суровите зимни условия и обичайните третирания на растенията се стигна до тази повишена смъртност на пчелите", заяви представителят на Обединен български пчеларски съюз Михаил Михайлов в студиото на "България сутрин".

"Проблемът с високата смъртност на пчелите в страната ни е мащабен. Не по-различна се оказва ситуацията в областите Добрич, Видин и Русе. Проблемът обаче не е тежката зима, защото е имало и доста по-сурови. Единствените предположения за тази масова смъртност в втраната е именно разрешената употреба на неоникотиноиди, които са изключително опасни не само за пчелната популация, а също така за останалите животни и дори хората", обясни председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куманов пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че съответните институции трябва да предприемат спешни мерки, защото не само ще бъдат засегнати доходите на пчеларите, но подобен геноцид би довел до жесток природен катаклизъм.

Вижте видеото с целия разговор: