България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се отслабва с лапароскопия и какво представлява?

Отговарят режисьорът Люси Иларионов и доктор Гьокхан Яджъ с превод от Тимур Халилов пред Bulgaria ON AIR

17.05.2017 | 10:17 Редактор: Иван Берберов
Как се отслабва с лапароскопия и какво представлява?

Лапароскопия - минимално инвазивна операция при тежка степен на затлъстяване. Такива операции трябва да се изпълняват в конкретни норми. Тези процедури не може да се прилагат към всеки тип пациенти. Само тези с морбидно затлъстяване, това е когато индексът за телесно затлъстяване е над 35%. Тогава хирургичната намеса е задължителна.

Пример за това как може да се свалят много килограми и какво представлява тази операция дава професор доктор Гьокхан Яджъ и претърпелият подобна интервенция режисьор Люси Иларионов в студиото на "България сутрин". За превода помогна Тимур Халилов.

Ние предлагаме един хирургически метод, чрез който хората губят навика да се хранят по много. Извършва се под пълна упойка в рамките на 40 минути до час, а след това пациентът трябва да премине през определен режим на хранене и упражнения", посочи д-р Яджъ пред Bulgaria ON AIR.

И поясни, че при операцията се изрязва част от стомаха, поради което трябва две седмици човек да мине на течна диета, за да може да се възстанови. Също така каза, че се ограничава хормона на глада, който се произвежда в стомашната кухина в резултат, от което значително се губи апетитът.

А оперираният режисьор сподели, че се чувства прекрасно и започва да свиква с новия режим на хранене и живот.