България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ком - Емине за по-малко от 6 дни

Ултрамаратонецът Антония Григорова се изправя пред 600-километровото предизвикателство по билото на Стара планина

08.05.2017 | 09:37 Редактор: Василена Василева
Ком - Емине за по-малко от 6 дни

От връх Ком до нос Емине, 600-километрово приключение по билото на Стара планина. По трасето, бягайки, ще тръгне ултрамаратонецът Антония Григорова. Идеята се ражда преди повече от година, но само четири седмици след съвместна работа с треньора по ориентиране и планинско бягане Наталия Величкова.

Пред Bulgaria ON AIR Наталия сподели, че преминаването на маршрута само по себе си носи невероятни преживявания, тъй като цялата подготовка за маратона е изключително емоционална.

"Нужен е и специален хранителен режим. Мазнините са много важни при ултрабягането. На всеки 20-30 км т.нар. пейсъри ще подсигуряват на Антония вода и храна. По маршрута Ком - Емине има доста хижи, в които тя ще може да се наспи и отпочине, за да се подготви за следващия етап от бягането", каза още Наталия.

Антония си е поставила за цел да премине отсечката за по-малко от 6 дни, като екипът задължително ще се съобрази с метеорологичните условия и трасето.

В студиото на "България сутрин" ултрамаратонецът и нейният треньор посъветваха авантюристите, които искат да поемат подобно предизвикателство като Ком - Емине, да подходят много внимателно и професионално, защото Стара планина е една от най-опасните в България и неведнъж е отнемала човешки животи.