България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой плаща топлото при наем и развод?

Коментар на Омбудсмана на "Топлофикация-София" и енергийния експерт Стоян Грозданов пред Bulgaria ON AIR

05.05.2017 | 07:53 Редактор: Василена Василева
Кой плаща топлото при наем и развод?

Когато има двустранна търговска сделка между равноправни страни, парното се плаща от страната, упомената в договора. Според закона е задължително при продажбата на топлоенергия да има подписан договор между двете страни. Това заяви в студиото на "България сутрин" енергийният експерт Стоян Грозданов.

Заради различни правни становища по въпроса дали собственикът на имота или наемателят му са отговорни за заплащането на сметките за ползване на централно парно, когато има съдебни спорове за неплатени фактури, Върховният касационен съд /ВКС/ образува тълкувателно дело по казуса.

Въпросът е кой правен субект дължи цената на доставената топлинна енергия за битови нужди съгласно разпоредбите на Закона за енергетиката в хипотезата, при която топлоснабденият имот е предоставен за ползване по силата на договорно правоотношение - собственикът, респективно носителят на ограниченото вещно право или титулярът на облигационното право на ползване?

Омбудсманът на "Топлофикация-София" Деян Дянков заяви пред Bulgaria ON AIR, че основният проблем идва от стремежа на наемодателите да спестят от данъци и не декларират доходите си от собственост, отдадена под наем. Топлофикация обаче няма как да търси отгорност в наемателя, ако няма подписан договор между двете страни, допълни още той.

Друго противоречие, на което се търси отговор е кой е отговорен за неплатени сметки за парно в жилище, което е собственост на разведени съпрузи и се ползва от единия от тях.

По този казус Деян Дянков обясни, че е много важно в подобни случаи съпрузите да съобщят в "Топлофикация-София" за развода, топломерите да бъдат отчетени и да бъдат изяснени становищата преди да се стига до съд.

Вижте видеото с целия разговор: