България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичани настояват за по-добър живот в крайните квартали

Инициатори се обединиха около идеята за местна власт в столицата, с която да се обърне повече внимание на проблемите в техните жилищни комплекси

02.05.2017 | 08:11 Редактор: Жанета Нейкова
Столичани настояват за по-добър живот в крайните квартали

Жители на столицата настояват за по-добър живот в крайните квартали на София. Те искат и повече правомощия в упражняването на местната власт.

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с група ентусиасти в квартал "Драгалевци", които са от различни крайни жилищни комплекси на София като "Княжево", "Симеоново" и други. Доброволците се обединиха около инициативата да подобрят живота в кварталите си, защото, по думите им, проблемите в техните жилищни комплекси са повече отколкото в други квартали на столицата.

"Идеята ни е да подтикнем Общината да предприеме стъпки, защото проблемите не касаят само живущите в комплексите, а и цяла София", каза жена, част от събралите се инициатори. 

Като основен проблем в "Драгалевци", тя посочи канализацията. Към момента, в който се провеждаше интервюто, репортерът на телевизията отбеляза, че вода тече по паветата, която не е питейна.

Към разговора се включи и жител на село Владая. Пред камерата на телевизията той каза:

"Идеята е да се създаде местна гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.  Преди това искаме да се проведат обществени обсъждания във всеки един от участващите квартали", категоричен бе той.