България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Издател: Чуждестранните фондации искат да претопят националната ни идентичност

Забравят ли се българските класици коментират издателят Иван Гранитски и Климент Талев, внук на Димитър Талев за Bulgaria ON AIR

01.05.2017 | 09:41 Редактор: Иван Берберов
Издател: Чуждестранните фондации искат да претопят националната ни идентичност

Българските класици се забравят. Издателствата ни се сблъскват с чуждестранни фондации, личности и институции, като Джордж Сорос, "Америка за България" и Брюксел, които искат да претопят националната идентичност на българите. Затова се атакуват българските автори като Димитър Талев и Иван Вазов. Чуждестранните фондации разделят етнически целия балкански регион.

Това заявиха Климент Талев, внук на Димитър Талев и издателят Иван Гранитски в студиото на "България сутрин".

"Талев е знанието и спасението на българската идентичност. Гърция и Сърбия твърдо държат на националната си идентичност. Съмнявам се Гърция да откаже помощ на някое издателство за публикуването на Казандзакис", категоричен бе Гранитски.

В продължение на 20 години виждаме една и съща безотговорност от страна на управляващите ни, а издателите изнемогват, сподели той. Опитваме се да търсим кредити и със собствени средства да се справяме, но в никакъв случай няма да спираме да издаваме творбите на Талев, обясни още гостът пред Bulgaria ON AIR.

Разговорът обхвана и случващото се в Македония. Там е издадена пиратска версия на романа на Талев "Железният светилник" с липсващи страници, редактиран текст и превод на местния език, поясниха гостите.

"Опитахме да напишем писма до Министерство на културата и Външно министерство, за да се свържат със властите в Скопие и да издирят плагиатстващите издатели. Отговор не получихме. Подготвили сме писма към следващите управляващи, дано поне те реагират", каза внукът на Димитър Талев, Климент Талев.