България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Млад съпруг, по-възрастна жена: Разчупват ли се стереотипите?

Потенциалният бъдещ президент на Франция нашумя покрай брака си с 24 години по-голяма от него жена

26.04.2017 | 10:39 Редактор: Мария Аладжова
Млад съпруг, по-възрастна жена: Разчупват ли се стереотипите?

Около претендента за президент на Франция Еманюел Макрон се заговори все повече, не толкова заради успеха му на първия тур от изборите във Франция, колкото заради връзката му с 24-години по-голямата от него Бриджит Макрон.

Двамата се запознават, докато Еманюел е ученик, а бъдещата му съпруга - негова учителка. Случаят веднага разпали обществен дебат дали отношенията на двамата са в рамките на нормалното и дали този въпрос сам по себе си не е признак за двоен стандарт. Мнозина посочиха, че президентът Тръмп, например, не е бил одумван, заради в пъти по-младата му съпруга Мелания, а когато ставало въпрос за обратния случай - жена да е по-възрастна от съпруга си, тогава се налагали стереотипи.

"Аз специално съм го изпитала като личен опит, защото моята разлика със съпруга ми е 16 години и аз си припомням за тази разлика единствено от медиите и хората, които от време на време ми я напомнят, защото в нашето общуване не виждам абсолютно никакво отношение на възрастта между нас. Така че предполагам такива са и взаимоотношенията между евентуалния бъдещ президент на Франция с неговата съпруга", коментира в "България сутрин" Юлияна Дончева.

А според психолога Еленко Ангелов при обсъждането на темата има известна доза лицемерие, защото много хора изразяват толерантност, докато техни роднини не попаднат в сходна ситуация.

И още той коментира: "Като чукнеш да провериш (за Еманюел Макрон - бел. ред.), излизат тези холивудски истории, но и не кой го подкрепя, откъде произлиза, че има банкерско минало, че е работил в банка на Ротшилд".