България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Категорично: Безвредни подсладители няма!

Течността в тях е по-скоро аспартам или нещо подобно, посочи пред Bulgaria ON AIR проф. Донка Байкова

26.04.2017 | 07:44 Редактор: Жанета Нейкова
Категорично: Безвредни подсладители няма!

Безвредни подсладители няма! До това заключение доведе информацията, която проф. Донка Байкова представи в студиото на "България сутрин" и тя поясни защо:

"Изкуствените подсладители, докато са още в устната, подават сигнал на мозъчните центрове за сладкия вкус, който е навлязъл. Те реагират и изпращат сигнал към панкреаса да отдели инсулин, който да се справи с глюкозата", разказа проф. Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя продължи, че инсулинът остава разочарован, защото той е излят излишно, тъй като неговото предназначение е да метаболизира глюкозата, а течността в подсладителите е по-скоро аспартам или нещо друго.

Експертът по хранене и диетика каза, че откакто американците въведоха "Light" напитките, те стават все по-проблемни по отношение на свръх теглото. По думите й - в САЩ групите са две - едни са много дебели, а другите много слаби.

"Ако консумираме много захар и станем по-пълни, ние няма да имаме проблем само с визията, а и със сърдечното здраве. Това ще доведе до висока кръвна захар, холестерол", обясни проф. Байкова.

Като съвет за здравословно хранене, експертът посочи консумирането на по-лека храна. 

"3 дни консумация на плодове и зеленчуци е препоръчителна, но, за да не се усеща като наказание не е нужно те да бъдат само сурови, може да се приготвят печени и варени", отбеляза тя.

Като още един важен съвет, към който проф. Донка Байкова насочи е максимално да се лишим от нитратите.

"Те влияят като причиняват дискомфорт в стомашно-чревния тракт и хората реагират с подуване в стомаха, дори болки в него или в червата", обясни тя.