България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С марихуана или без? Вреди и ползи

Употребата на опиата в зряла възраст намалява негативите му драстично, заяви д-р Юлиян Караджов пред Bulgaria ON AIR

25.04.2017 | 08:40 Редактор: Иван Берберов
С марихуана или без? Вреди и ползи

Използването на марихуана в зряла възраст, от 21 години нагоре, намалява рисковете от негативните ѝ ефекти върху тялото и съзнанието на човек. Статистиката не показва увеличаване на психичните отклонения при хората употребяващи я, но показва положителен ефект при лечението на редица болести, една от които рак.

Това казаха д-р Юлиян Караджов, доктор по биология и неправителствен експерт по наркотици и рап-изпълнителят Станислав Найденов-Спенс в студиото на "България сутрин".

"Сегашната система не работи. Налудничаво е да осъждаме типично човешко поведение като употребата на опиати. Дали ще са кафе, цигари, алкохол, марихуана... няма значение. Ползването на марихуана лекува раковите клетки и може да замести подлагането на лъчетерапия и химиотерапия", заяви Караджов пред Bulgaria ON AIR.

А Спенс добави, че зелената билка трябва да бъде декриминализирана, но не легализирана.

"Прекалената свободия е като безсмисленото забраняване - еднакво негативна. Тревата трябва да се декриминализира, но не да се легализира. Така, ако те хванат с марихуана, може да те регистрират в някакъв списък или да подлежиш на лечение", обясни певецът. 

Според него трябва хора, които са си съсипали живота поради пристрастяване към нещо, да провеждат лекции в училищата, за да могат подрастващите да видят вредата от първо лице.

Мария Пеева, която е известна с блога си "Мама Нинджа", подкрепи идеята на Спенс и добави, че много родители смятат, че ако не говориш за дадено нещо на детето си, то няма да му се случи.

"Това е много грешна практика. Децата трябва да бъдат информирани. Трябва да бъдат запознати с негативите от даден наркотик, за да не се изкушават", допълни тя.

Скептичен към тезата за позитивите от марихуаната остана д-р Емил Грашнов, директор на Центъра за психично здраве – София област. Той смята, че позитивният ефект от марихуаната не е доказан, а увеличаването на психичните заболявания и изкривявания е свързано с употребата на опиата.

Вижте още!