България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прогнозата днес: Еманюел Макрон печели категорично изборите, твърди експерт

Проф. Димитър Веселинов, заедно с Мира Радева и Божидар Чеков наклониха везните на президентските избори във Франция в полза на проевропейския центрист

24.04.2017 | 10:09 Редактор: Жанета Нейкова
Прогнозата днес: Еманюел Макрон печели категорично изборите, твърди експерт

"За пореден път французите се обединяват върху една компромисна фигура, която е по-малкото зло. Ако днес трябва да се направи прогноза, Еманюел Макрон печели категорично президентските избори".

Това каза в студиото на "България сутрин" проф. Димитър Веселинов, председател на Управителния съвет на Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа.

Останалите участници в дискусията пред Bulgaria ON AIR за преминалия първи тур на президентските избори във Франция също наклониха везните в полза на Макрон.

На 7 май ще бъде вторият тур, когато един срещу друг застават младият проевропейски центрист Еманюел Макрон и лидерът на крайната десница Марин льо Пен.

Според социолога Мира Радева тези избори очертават няколко деления във френското общество - първото е на старите класически партии, а второто - умерената традиционна политическа система.

Радева е на мнение, че за да спечели Макрон изборите, той трябва да заздрави отношенията си с левицата. 

"Във Франция има мажоритарна система в два тура и Макрон няма никакви шансове да представи толкова много нито партия, нито партийна програма, нито кандидати на всички мажоритарни райони, което означава, че той трябва да сътрудничи с класическата левица, просто няма друг избор"- категорична бе тя.

В Skype връзка от Франция в разговора се включи журналистът Божидар Чеков. Той посочи, че резултатът на Макрон, който води Льо Пен на първия тур с 2%, е най-ниският процент на всички кандидат-президенти досега.

"Шансовете Еманюел Макрон да спечели са големи, защото с него Франция ще остане в Европейския съюз. Мнозинството не иска да напуска Съюза, защото това е страната с най-много спестявания в света" - отбеляза журналистът.

Той твърди, че Франция има 75 млрд. евро сложени настрана и спестителите в страната никога няма да приемат нов франк и така да загубят средствата си, оставени за старини.

Повече по темата вижте във видеото: