България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За кого е заплаха победата на Ердоган?

Турция предстои да бъде ухажвана и от САЩ, и от Русия, заяви експертът по сигурност Христо Смолянов пред Bulgaria ON AIR

18.04.2017 | 08:14 Редактор: Иван Берберов
За кого е заплаха победата на Ердоган?

Ердоган се готви за война срещу основаването на кюрдска държава. България е изключително важна за комуникацията между Европа с Турция и Азия. Една атака срещу нас би блокирала тази икономическа връзка, заяви експертът по сигурност Христо Смолянов в студиото на "България сутрин".

"Ако се случи гражданска война при тях, ние може да сме потърпевши. Политиката на Ердоган ще се отрази на вътрешната политическа среда. Тези, които не могат да издържат на неговия режим вероятно ще избягат към нас", обясни другият експерт по сигурност Николай Марков пред Bulgaria ON AIR.

Според Смолянов Европейският съюз е губеща страна от резултата на референдума.

"Турция предстои да бъде ухажвана и от САЩ, и от Русия. Късогледата политика стил Чембърлейн изобщо не е чужда на западните ни съседи. Очаквам да има политика на поощряване с цел Ердоган да бъде укротен, подобно на Хитлер", посочи той.

И допълни, че липсва светската гледна точка в подкрепящите референдума.

"В Турция липсва светското в хората, които подкрепят Ердоган. Той няма да може да удържи чудовището, което създава. Подкрепящите го казват, че ислямът е победил, а не президентът", допълни експертът.

Вижте още!