България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Усещането за тук и сега - най-здравословната техника за усвояване

Няколко съвета как да повдигнем тонуса си в променливите пролетни дни

18.04.2017 | 08:06 Редактор: Мария Аладжова
Усещането за тук и сега - най-здравословната техника за усвояване

След дългите студени месеци идва и така чаканата пролет, а с нея и времето да се замислим за здравето си. Спортът и въобще раздвижването са най-добрите методи за повдигане на тонуса и прогонване на лошото настроение.

Комплекс от йога упражнения в студиото на Bulgaria ON AIR показа йога инструкторът Яна Данаилова.

"Много е важно да поддържаме тялото си в кондиция и да отделяме поне 10-15 минути на ден да се раздвижим", обясни тя в "България сутрин". 

"Йогата балансира, хармонизира, помага ни да се успокоим, помага ни да поддържаме тялото си във форма. В йога няма състезание, помага ни да се откъснем и да се насладим на момента тук и сега", продължи тя.

И наистина - йогата помага на човек да не загуби своята функционалност, потвърди психологът Анна Тодорова. Тя даде и съвет как да не паднем в плен на лошото настроение. 

"Когато човек започва да се чувства зле, автоматично се затваря и изолира. А всъщност трябва да направи точно обратното - това е моментът да си кажеш: "Добре, няма да правя това, което ми иде - да лежа вкъщи по цял ден и да се самосъжалявам - ще изляза!". За тук и сега йогата е страхотен метод. Но също така през целия ден ние можем за няколко секунди, когато се сетим, да влизаме в тук и сега. Както мозъкът ни постоянно е в в бъдещето и в миналото, можем във всеки един момент да го заземим, като усетим как сме застанали и да чуем всички звуци около нас".