България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: За вота в чужбина трябва да се прави разлика между парламентарни и президентски избори

Законът за уседналостта бил закъсняла мярка срещу по-генерален проблем

13.04.2017 | 09:34 Редактор: Мария Аладжова
Експерти: За вота в чужбина трябва да се прави разлика между парламентарни и президентски избори

При спорния казус около уседналостта при гласуване трябва да има ясно разграничаване между президентски и парламентарни избори. До това заключение стигнаха в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по политически PR Арман Бабикян и социологът Кольо Колев.

В сряда се появиха информации, че служебният министър на правосъдието Мария Павлова е заплашила президента Румен Радев да подаде колективна оставка на целия политически екип на правосъдното министерство. По-късно Огнян Герджиков заяви преди медии, че "известно напрежение" наистина е имало, но ситуацията е била разрешена.

"Малко ми е противна тази игра - подминава основният въпрос, който беше повдигнат - дали трябва да гласуват на парламентарни изброи хората, които са в страната, или могат да гласуват всички българи. Има страшно много страни, в това число и в Европа, където има такива ограничения - Ирландия, където имат същия проблем като в България, в Малта, в Кипър и във Франция", обърна внимание Кольо Колев.

Той сподели мнение, че всички българи в България трябва да имат право да гласуват, а тези, които са отвън, трябва да могат да гласуват единствено на президентски избори.

А според Арман Бабикян уседналостта при гласуване е закъсняла и неефективна мярка срещу проблем, чието разрешаване би трябвало да се намери на много по-ранен етап.

"Ако една партия не отговаря на българското законодателство, застрашава националната сигурност, значи българският съд не би трябвало да регистрира такава партия, а не да се чудим как да възпрепятстваме наши сънародници", коментира той.

На въпрос стреми ли се президентът Радев да създаде втори властови център с действията си от последните седмици, PR експертът отговори:

"Ако ще да има и трети властови център. Мисля, че проблем за демокрацията е, когато има само един властови център и ние сме в този проблем вече от 6-7 години".