България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български апарат излита към Марс през 2020 г.

Българската разработка "Люлин - МО" е част от руско-европейската мисия "ЕкзоМарс"

13.04.2017 | 08:18 Редактор: Мария Аладжова
Български апарат излита към Марс през 2020 г.

България ще даде приноса си в науката с космическия апарат "Люлин - МО", който е част от руско-европейската мисия "ЕкзоМарс".

Апаратурата е дело на Института за космически изследвания към БАН, а функцията му е да мери количеството радиация, на която ще бъдат изложени хората по време на бъдещата мисия до "Червената планета".

"Данните показват, че само по пътя до Марс и обратно, екипажите на бъдещите космически кораби ще натрупат около 70 или повече от 70% радиация от максимално допустимата доза за космонавти и астронавти за кариерата на космонавта", разказа в "България сутрин" проф. Йорданка Семкова, ръководител на проекта от българска страна.

Тя е категорична, че участието на България в мисията е изключително и бележи завръщане на страната ни в космоса.

"Първият етап започна на 14 март, 2016 г. - тогава беше изстрелян спътникът Трейс Гас Орбитер (TGO) в орбитата, на борда на който лети и нашият "Люлин - МО".

Първият етап от "ЕкзоМарс" предвижда изпращането на спътника в орбита около Марс. Основната цел е търсене на следи от редки газове като метан, етан, които биха могли да имат биологически произход", обясни още проф. Семкова.