България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коя е подходящата възраст да станеш родител?

Лара Златарева и Искрен Пецов споделят личния си опит пред Bulgaria ON AIR, а д-р Щерев разглежда темата от медицинска гледна точка

11.04.2017 | 10:15 Редактор: Жанета Нейкова
Коя е подходящата възраст да станеш родител?

Какво означава отговорността да бъдеш родител и има ли подходяща възраст за това? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха телевизионният водещ и актриса Лара Златарева, в ролята на майка и поп-певецът Искрен Пецов, в ролята си на баща. 

"На стари години да си млада майка не е много добре. При мен се случи на 37. Енергията, с която се подхожда към ученето на детето да кара ролери, колело, при прохождането, е много по-различна, когато си 35+", каза Лара пред Bulgaria ON AIR.

Искрен Пецов включи в дискусията случая със своята племенница, като разказа, че тя е замразила своите яйцеклетки. 

"Тя е на 34 и иска първо да си поживее. След няколко години смята да ги размрази и тогава да има дете".

Лара Златарева отбеляза факт от това да бъдеш родител, който повечето хора забравят:

"Забравяме за отговорността. Едно дете иска да има мама и татко в парка, хванати за ръце. То иска да играе с тях, да пътуват... Дори да има баща, който е седнал уморен на пейката, това пак би го лишило от нещата, от които детето се нуждае", смята актрисата.

По време на разговора репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с д-р Атанас Щерев, основател на АГ болница "Д-р Щерев", която предлага и репродуктивна медицина при лечение на безплодие.

"Женското тяло така е направено от природата, че оптимална възраст за раждане на първо дете е между 18 и 24 години. Днес все повече се измества тази възраст и това способства за редица усложнения", разказва лекарят.

Той поясни, че законът обявява, че забременяване с нови репродуктивни методи е възможно на около 50-52 години, когато е средната дата на менопаузата на българската жена.

"Тогава, когато една жена иска да забременее на по-късна възраст, крие опасност от редица усложнения както за бременността, така и за самата нея и детето, което ще роди", заключи д-р Щерев.