България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Агресията в училище ескалира, експерти търсят решение на проблема

Родителите на 11-годишната Габи споделиха пред Bulgaria ON AIR своята истина за смъртта на дъщеря си

11.04.2017 | 08:24 Редактор: Тодор Петров
Агресията в училище ескалира, експерти търсят решение на проблема

Мистерията около смъртта на 11-годишната Габи от 52-ро ОУ "Цанко Церковски" в София се заплита. Вчера любовна драма разтърси Езиковата гимназия в Пловдив, след като ученик застреля в главата свой връстник с газов пистолет заради ревност.

Министерството на образованието обяви, че предприема 22 мерки срещу агресията в училищата. Според бившия зам.-министър на образованието Диян Стаматов голяма част от тях реално се правят във всяко училище, но друга част остават пожелателни. 

"За да бъдат ефективни едни мерки, трябва да има средства. 700 педадогически съветници са твърде малко. Тяхната дейност се вижда, когато няма проблем и агресия", обясни той пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че в страната липсват специалисти, които да бъдат назначени в учебните заведения. 

Психологът Младен Владимиров посочи в "България сутрин", че формите на агресия са станали по-груби. По думите му е хубаво е, че за първи път е започнало да се говори за агресията като проблем на всички институции, работещи с деца. 

"Хубаво е да има и пари, още повече, ако има и подготвени кадри. Агресията е в нас и с изолация не решаваме проблем. Двата вида решения са медицинската сестра и психолозите. Нашата задача е да не се стига до медицинската сестра", коментира той.

Учителят по история Емил Джасим подчерта в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев, че нищо не може да върне живота на малката Габи, а такива инциденти ще се случват. 

"Въпросът е как да бъдат сведени до минимум и да има бърза реакция", посочи той и добави, че учителите би следвало да имат познания по първа помощ. 

"Трябва бързо да се вземат ефективни мерки - да се разговаря с педагогическия съветник, с класния ръководител, с родителите на двете деца", отбеляза Емил Джасим.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с родителите на Габи, които споделиха своята истина за смъртта дъщеря си. Вчера директорът на 52-ро ОУ обяви, че детето не е дало никакъв признак на необходимост да се свържат с родителите. По думите му Габи не дала индикации за наличие на проблем след инцидента.

"Тя почина поради неадекватно състояние на училището", категоричен бе бащата на починалата Габи. Той настоя, че туморът в единия й бъбрек не е бил проблем и тя е щяла да живее без бъбрек или да й се присади такъв.

"Странно е, че тя не ни се обади. Каква е причината? Родителите на момчето, което ритна Габи, дойдоха в "Пирогов". Майката плачеше в Следствието и молеше "Простете ни", сподели още Марио Искренов.

Според майката на Габи Бистра Бранкова в училището е имало медицинска сестра, но не е ясно кога си е тръгнала. Според нея начинът за спряване с агресията се състои в постоянни разговори между учителите, учениците и родителите.

Семейството ще реши какви действия да предприема, когато приключи следствието. 

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
t_a_n_y_ab
преди 6 години
Интересно е предложението за назначаване на психолози във всяко училище. Дали обаче това ще реши въпроса с насилието? Бихте ли проверили как работата на психолозите, назначени във всеки затвор, променя поведението на осъдените, ако въобще го променя? Има ли реални доказателства за ползата от работата на психолога с хората, които имат девиации от нормалното поведение, агресия и други застрашаващи живота и здравето на околните? Според мен НЕ. Назначаването на психолози е единствено омиване на ръцете, без да има реални доказателства за каквито и да било ползи. Психолозите в училище не са панацея за справяне с агресията! Сигнализирай за неуместен коментар