България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Парадайс тауър" предизвика недоволство и събра хиляди подписи срещу строежа си

Граждани застанаха пред Bulgaria ON AIR, за да изразят несъгласието си небостъргачът да бъде построен

10.04.2017 | 13:20 Редактор: Жанета Нейкова

Напрежението заради строежа на новия небостъргач "Парадайс тауър" в район "Триадица" все повече се увеличава. 

Проектът за високата 220 м сграда е зароден още по времето на предишния главен архитект на София - Петър Диков. Пред Столичния общински съвет той е одобрен с гласовете на ГЕРБ, Атака и ВМРО. 

Жители на столицата се обединиха и събраха 2100 подписа срещу строежа на "Парадайс тауър". В студиото на "България сутрин" архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори" коментира темата като отбеляза три проблема, които един небостъргач може да създаде:

"В своята цялост небостъргачът няма да промени визията на града кой знае колко, но въпросът е има ли София такава, за да строи високи сгради, има ли столицата геоложка предразположеност?" - попита арх. Делчев.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че колкото една сграда е по-висока, толкова нейните фундаменти слизат по-надолу в здравата почва. 

Делчев допълни, че други функционални проблеми, които може една висока сграда да създаде е трафикът.

"Няма небостъргач, който да е обезпечил изцяло паркоместата си. Хората, работещи в небостъргача ще разчитат изцяло на градския транспорт", посочи архитектът.

И, като друг важен фактор, който би довел до проблеми идва това, какво се случва в небостъргача в случай на пожар, когато всички служители трябва да бъдат евакуирани в много кратък срок от време, отбеляза арх. Делчев. 

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с част от подписалите се 2100 души против строежа на сградата, която ще се състои от 55 етажа.

"Тази сграда ще наруши страшно много достъпа до района. Целият трафик и пътников поток, които тя ще генерира ще изиска допълнителен градски транспорт, от който този поток да се обслужва", разказа мъж, който живее в района.

Жена, която също живее в региона пък каза, че най-много я тревожи трафикът, който ще се насочи към бул. Тодор Каблешков.

"От Столична община бяха обещали булевардът да бъде ремонтиран цялостно до две години. Това все още не се е случило и 2 км с градски транспорт ги преминах за 28 минути", възмущава се тя.

Гергин Борисов от "Спаси София" бе на мястото, за да коментира казуса. Както и останалите участници в дискусията, той също е против строежа на "Парадайс тауър".

"Не съм против небостъргачите, но, когато някой иска да строи такъв, нека бъде на място, на което няма да нарушава състоянието на квартала. Абсурдно е жилищен комплекс, който е проектиран за вилна зона и няма улици, в него да се строи най-високата сграда в България", категоричен бе той.