България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Успехът на Ердоган на референдума - почти сигурен

Какво ще последва, ако предложените от турския президент 18 корекции в конституцията станат факт?

10.04.2017 | 10:06 Редактор: Мария Аладжова
Успехът на Ердоган на референдума - почти сигурен

Съдбовен референдум в Турция: Ще успее ли президентът Ердоган да увеличи правомощията си и какво ще последва, ако народното мнозинство гласува "за" предложените от него 18 корекции в турската конституция?

Темата в студиото на "България сутрин" коментираха журналистите Илхан Андай и Мехмед Юмер и бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

"В момента не се случва информираният избор, а хората в действителност не знаят за какво иде реч. Оказва се, че 80 на 100, като ги питат, те не са запознати с конституцията. Тези 18 корекции, които предстоят в конституцията не позволяват отделните власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, да се контролират една друга - той получава извънредно много правомощия", посочи Илхан Андай. 

А според Мехмед Юмер успехът на Ердоган на референдума е сигурен: "Турция се намира на кръстопът, но ако президентът Ердоган не беше сигурен в избора, нямаше да тръгне. Това, че в проучванията води отрицателният вот, е тактика, с която да се стегне още повече консервативно-ислямския електорат и редиците в партията".

Георги Димов пък обърна внимание, че с референдума се засяга един доста съществен казус, а именно фактът, че турският президент е и лидер на управляващата партия. Президентските и парламентарните избори ще се проведат по едно и също време и ако стане така, че неговата партия влезе в опозиция, а той е и президент с изключителни правомощия, то тогава ситуацията се усложнява.

Вижте пълния разговор: 

/По публикацията работи: Мария Аладжова/