България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коли в пламъци. Защо?

Тенденцията за палеж или кражба на автомобили расте

10.04.2017 | 07:48 Редактор: Иван Берберов
Коли в пламъци. Защо?

Тенденцията за подпалване на автомобили и автокъщи се засилва, а палежът остава трудно доказуемо престъпление, казаха журналистът Стефан Ташев и Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на автомобили в студиото на "България сутрин".

Според журналиста е трудно да се открие връзка между отделните палежи, поради трудността по доказване на престъплението.

"В МВР липсва превенцията. Това престъпление, като че ли остана безнаказано. Това дава пример на други да излеят едно шише бензин и да драснат клечката" посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Цветелина Цанева предложи законодателна инициатива за промяна на статута на видеозаписите в съда. От Асоциацията на вносителите на автомобили биха подкрепили идеята записите от камери да се приемат като доказателства, тъй като, според нея, това е единственият начин да се докаже един палеж.

Попитани какъв тип коли най-често стават жертва на кражба, гостите отвърнаха, че BMW е най-често крадената марка автомобили.

"Кражбите се увеличават, палежите също - това е много притесняваща тенденция", заяви Ташев. 

А Цанева допълни, че битката на технологиите никога не спира.

"Създават се нови технологии за превенция на кражба, но въпреки това престъпниците са една крачка напред", категорична бе тя.

Чуйте още!