България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фотоизложбата "Бензин" показва красотата на изоставените машини

Обектите в снимките приличат много на хората по тези места, каза фотографът Марин Банков пред Bulgaria ON AIR

04.04.2017 | 09:58 Редактор: Иван Берберов
Фотоизложбата

Изложбата "Бензин" на фотографа Марин Банков цели да покаже красотата на изоставените автомобили, превозни средства и селскостопански машини. 

"Не целя да покажа колко красив е един трактор. Снимките са от забравените краища на България. Метафората, която съм използвал, е, че тези машини приличат много на хората по тези места - изоставени", посочи фотографът.

Банков сподели, че не се е наложило да обикаля много страната, за да се сдобие със снимките. Но изготвянето на цялата изложба му отнело 14 месеца.

"Трудната част не е намирането на въпросния модел, а да си представиш как искаш да излезе накрая", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

За обработката на снимките е използвана техниката "рисуване със светлина". Те изглеждат нарисувани въпреки че са само обработени с нужните ефекти.

Изложбата не събира пари за конкретна благотворителна цел.

"Няма конкретна обща социална кауза. Тази идея ми се върти от много време в главата. Има много подобни превозни средства, които едно време са изпълнявали своята функция редом до всички останали, а когато се е появило нещо по функционално са изоставени", заяви гостът в студиото на "България сутрин".

Фотографът Марин Банков замисля проект свързан с онкоболните и специално тезил, страдащи от рак на гърдата. 

"Планират се 12 кадъра. Искам да работя със съюза на онкоболните. Всеки от кадите трябва да отразява съдбата на човек, който е бил онкоболен, но вече не е сред нас", каза той.