България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

За или против ваксините?

Статистическите данни не дават конкретен отговор, отбеляза Ема Черногорска за Bulgaria ON AIR

20.03.2017 | 07:54 Редактор: Иван Берберов
За или против ваксините?

Основният проблем с ваксините остава, а именно можем ли да бъдем сигурни в ефективността им. В студиото на "България сутрин" темата коментират Ема Черногорска, председател на сдружение "За децата ни" и д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Според д-р Миндов ваксините са ефективни, а без тях биха се върнали едни от най-опасните болести. Тази година, добави той, отбелязваме 100 години от "Испанския вирус", който взе 25 милиона жертви.

"Ваксината е високо ефективна, 86% от починалите деца в Румъния от морбили са неваксинирани. Само 5-6% са били имунизирани", каза той и добави, че благодарение на имунизациите "Испанския вирус" е спрян и днес вече го няма.

Неговата събеседничка отбеляза, че имунизирането чрез ваксини няма сигурна успеваемост.

"Имам данни за предишната епидемия в България от 2009-2010. В 20% от случаите са приложени две имунизации, а разболелите се деца са 52%. Няма гаранция, че ако сме ваксинирани няма да се разболеем", сподели Черногорска.

Тя обясни, че един от най-големите проблеми на родителите, които не искат да ваксинират децата си е, че или не са сигурни, или няма диалог по темата. Също добави, че статистическите данни са прекалено неточни и променливи.

"Основният проблем си остава - родителите се страхуват, а те искат диалог с лекарите. Дава им се информация само какви са позитивите от ваксините", бе категорична тя пред "Bulgaria ON AIR".

Вижте още във видеото: