България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Не с 12, а със 7 до 9% скачат цените на имотите

Хората масово търсят жилища на зелено

17.03.2017 | 10:00 Редактор: Луиза Божинова
Не с 12, а със 7 до 9% скачат цените на имотите

В предаването "България сутрин" представители на агенции за недвижими имоти опровергаха появилите се данни, че цените на жилищата скачат с 12%. 

"Според нашите данни сме малко далече от 12%. Като цяло ръстът на цените миналата година беше около 7-9%", каза пред Bulgaria ON AIR Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компания за недвижими имоти. 

По думите му новата година започва доста оптимистично - през февруари и март има интерес към покупка на имоти и огледи. 

"За мен ръстът на цените е нещо нормално през последните 2-3 години. Прогресивно от 2012 година вървят нагоре. Най-големият ръст беше през 2015 година - около 15%", обясни Вергил Вергилов, управител на агенция за недвижими имоти.

Той допълни, че цените продължават да се покачват, но не с такива темпове, с каквито се спекулира. 

Богданов заяви, че определено има дефицит на предлагането. 

"Наблюдаваме и интензивен строеж, но и интензивен спад на депозитите, както и на лихвите по кредитите", подчерта той.    

На въпрос възражда ли се интересът към сделките на зелено, Богданов посочи, че той отдавна се е възродил. Той посъветва всички, които имат интерес от покупка на нов имот, да побързат и да намерят стартиращите сега проекти, за да могат в по-ранен етап да си намерят това, което искат.  

"Ако един човек иска да си купи хубав имот, той трябва със сигурност да го вземе на зелено, тъй като това е неговият шанс да вземе нещо на добра цена", съгласи се с казаното и Вергилов.

Целия разговор вижте във видеото: