България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В България нямало механизъм за превенция от тероризъм

Всяка организация трябва да направи анализ на уязвимостите си, посочи Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност

17.03.2017 | 08:13 Редактор: Мария Аладжова
В България нямало механизъм за превенция от тероризъм

В България няма механизми за превенция от терористичен акт. Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност. Поводът за коментара му е вчерашният инцидент в сградата на Международния валутен фонд, където избухна писмо-бомба.

"Свързвам това писмо-бомба с това, че френският премиер три дни преди това твърдеше, че обстановката във Франция е овладяна и терористичната заплаха вече не е толкова значима, така че ще смъкнат нивото на готовност.

Според мен това беше опит да се разбере доколко в момента специалните сили и полицията са адекватни на ситуацията. Най-вероятно няма да я смъкнат след това, което се случи", коментира от своя страна бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

Божилов пък посочи, че в Европа отдавна се работи със специални програми, които обучават учители, медицински и социални работници и полицаи как да разпознават ранните форми на радикализъм у индивида.

"Всяка една организация, всяка една фирма трябва да си направи преглед на уязвимостите и да се вземат мерки", отбеляза той.