България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изборна треска и възможни коалиции

Как ще изглежда следващият парламент - коментират проф. Димитър Димитров и политическият анализатор Христина Тодорова

09.03.2017 | 08:19 Редактор: Тодор Петров
Изборна треска и възможни коалиции

Социологическо проучване на "Галъп Интернешънъл", проведено лице в лице, показва 2% преднина на БСП пред ГЕРБ малко повече от две седмици преди парламентарния вот на 26 март.

Политическият анализатор от "Галъп" Христина Тодорова подчерта в "България сутрин", че проучването е независимо от външно финансиране, а данните трябва да се тълкуват като изравнени сили между двете най-големи политически партии. 

"Електоратът на БСП е по-стегнат да се яви на избори, докато този на ГЕРБ все още не е толкова мобилизиран", посочи тя и добави, че "Обединени патриоти" запазват своите позиции, докато ДПС е с очакван резултат, който обаче не може да бъде напълно прогнозиран. 

Проучването показва още, че коалицията "РБ - Глас народен" е възможен участник в следващото Народно събрание. Христина Тодорова отбеляза, че за момента ДОСТ излиза под 1%, но подчерта, че няма как да премерят евентуалния резултат на партия, за която се очаква да получи основна подкрепа извън страната.

Политологът и социолог проф. Димитър Димитров е на мнение, че колкото повече се говори за намесата на турски министри, посланик Гьокче и за предизборния клип на ДОСТ, толкова повече на избирателя се подсказва да подкрепи патриотите.

"Тенденциите са с лека динамика на свиване на маржа между ГЕРБ и БСП. Тези данни почти покриват резултатите от първия тур на президентските избори", коментира проф. Димитров пред Bulgaria ON AIR и уточни, че е много важно къде ще отидат гласовете на нерешилите за кого ще гласуват. 

Той отбеляза още, че гласовете на 120-140 хил. души в чужбина няма как да бъдат отчетени, защото те не участват в допитването. Политологът не очаква нов парламентарен вот през тази година.

Христина Тодорова добави, че ниска избирателна активност би била в полза на малките партии, но с по-мобилизиран електорат. Тя заключи, че не може да се прогнозира следваща коалиция и не трябва да изключваме варианта за широка такава, повлияна от положението в страната и международната обстановка.