България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Пилософ е имал уговорка да заема поста си временно

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина каза пред Bulgaria ON AIR, че се е договорил за това с Петър Москов още миналата година

02.03.2017 | 09:07 Редактор: Жанета Нейкова
Проф. Пилософ е имал уговорка да заема поста си временно

Професор Владимир Пилософ е имал уговорка с бившия здравен министър Петър Москов още от април миналата година, че той поема длъжността директор на Фонда за лечение на деца в чужбина временно. 

"Има взаимен интерес от оставката ми. Уговорката се случи по време на драматичните събития миналата година, когато смениха управлението на фонда. Аз временно ще поемам тази длъжност, след което ще се търси човек, който да заема поста на директор за постоянно", заяви проф. Пилосов в студиото на "България сутрин".

Запитан дали вижда политически почерк в искането на оставката си, Пилософ каза, че се надява да няма такъв. 

"Ако има, това не звучи добре в рамките на една институция, която не се занимава с политика, а с конкретна дейност", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина коментира обвиненията към институцията, в която има забавени средства за лечение като каза:

"Директорът на фонда и цялата администрация не решават медицинските въпроси. Те трябва да бъдат определяни от експерти, които дават своето мнение". 

Проф. Пилософ обясни, че с новия правилник, който е влязъл в сила от 3 септември, се е оказало, че фондът не може да плаща на онези лечебни заведения, които нямат договори по обществени поръчки. 

"Виждате как се получава една административна и юридическа неяснота", заключи директорът.