България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политическо изказване скандализира Народния театър "Иван Вазов"

Не се споменава име на партия, няма агитация, оправда обръщението си към публиката режисьорът Борис Панкин пред Bulgaria ON AIR

02.03.2017 | 08:41 Редактор: Тодор Петров
Политическо изказване скандализира Народния театър

Скандал, който предизвика широка обществена реакция, се разрази след постановката "Да, г-н премиер", която гостува в Народния театър "Иван Вазов". Режисьорът Борис Панкин бе обвинен, че е използвал театърa за политическа агитация. 

В края на постановка, която е политическа сатира, той се обръща към публиката с думите "Ако искате да решавате проблеми, се обърнете към жени. Дано дойде време да кажем: "Да, госпожо премиер, Татяна Дончева". Самият Панкин е кандидат за депутат от листите на коалция "АБВ - Движение 21".

Борис Панкин гостува в "България сутрин", където категорично отрече думите му да са политическа агитация.

"Не се споменава номер на бюлетина, име на партия. Няма призив за някакво действие, така че не смятам, че е агитация. Това са думи на Маргарет Тачър. Пиесата, която стана повод за това изказване, е британска пиеса с британски хумор. Бих гласувал за човек, който е готов да даде 20 лева, за да отиде на театър", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Режисьорът отбеляза, че Татяна Дончева не му е благодарила за думите след спектакъла.  Панкин подчерта, че е крайно време да помислим за кого гласуваме и се извини на хората, които са се почувствали дискомфортно от изказването му.

На въпрос защо е в листите на "Движение 21" режисьорът отговори, че има два лични приоритета  - образованието и културата. 

Ръководството на Народния театър "Иван Вазов" излезе с позиция по темата и се разграничи от изказването на Панкин. Директорът Мариус Донкин застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да внесе повече яснота по случая.

"Не може личната ми позиция да се различава от тази на Народния театър. Той не може да контролира и да носи отговорност за лична инициатива. Театърът винаги е бил неутрален и независим", сподели той.

Той е на мнение, че вероятно думите на Панкин не са агитация, но уточни, че във времена на избори могат да бъдат прочетени и по този начин. 

"Това е лична инициатива и всеки носи своята отговорност. Самията театър няма начин да контролира този процес", каза още Мариус Донкин и заключи, че Борис Панкин вкарва театъра в ситуация, която не е достойна.