България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наплив от българи зад граница за предсрочния вот

В Швейцария за пръв път ще има 8 избирателни секции

01.03.2017 | 08:03 Редактор: Луиза Божинова
Наплив от българи зад граница за предсрочния вот

Рекорден брой заявления са подали българите в чужбина за участие във вота на 26 март. Инициаторът на петицията "Искам да гласувам!" Десислава Христова обяви в предаването "България сутрин", че в САЩ вече са събрани заявления за 38 секции, а в Турция има около 20 000 заявления, като повечето от тях са за близо 50 секции. 

"Ясни са само онлайн заявленията, тези, които са подадени на хартия все още не са въведени, което означава, че броят ще се увеличи", допълни Христова.

С оглед на последните промени от 2016 година, с които се наложи ограничение от 35 избирателни секции за държавите извън Европейския съюз (ЕС), гостът в студиото на Лора Инджова посочи, че в Турция най-вероятно ще бъдат отрязани повече от 15 секции.

Христова е на мнение, че с този таван от 35 секции се ограничава правото на вот на българите в чужбина.

"Какво ще правим, ако Великобритания излезе от ЕС? Там има една от най-големите български общности", коментира инициаторът на "Искам да гласувам!". 

В момента във Великобритания ще има около 50 секции. 

На живо от Цюрих се включи Димитър Иванов - доброволец, организирал многократно вота зад граница. Той съобщи, че в Швейцария за пръв път ще има 8 секции. Иванов посочи, че не толкова спокойствието на изборния процес е притеснението, което имат, а смисълът от него. 

"Крайно време е да има изборен район в чужбина, едно материализиране на тези над 150 000 гласа на сънародниците ни извън България в конкретни хора, които са били в диаспорите и са готови да транслират нейните идеи в законодателството", настоя Иванов. 

Той уточни, че не става въпрос за партийна формация, а за принципите на демокрацията  - да има равнопоставеност. 

"Идеята за партия на българите в чужбина не е жизнена", подчерта Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: