България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Промяната в АБВ довела до коалиция с "Движение 21", смята Ивайло Калфин

Бившият кандидат-президент не изключва обединение с БСП, но иска гаранции, че партията няма да бъде излъгана отново

08.02.2017 | 09:33 Редактор: Жанета Нейкова
Промяната в АБВ довела до коалиция с

Коалицията между Алтернатива за българско възраждане и "Движение 21" е едно от хубавите следствия от промяната на ръководството на АБВ. Това заяви Ивайло Калфин при гостуването си в "България сутрин".

За Bulgaria ON AIR той обясни, че двете партии са очертали основните параметри на бъдещото сътрудничество и това предполага, че в парламента ще има една стабилна група, която ще се бори за важните неща. 

Калфин допълни, че АБВ и "Движение 21" са изгладили различията по какъв начин ще постигат целите си и подчерта важността на това, че двете партии са по-силни заедно и могат да постигнат повече неща.

Запитан дали АБВ изключва евентуална коалиция с БСП след парламентарните избори на 26 март, Ивайло Калфин отговори, че е изгубил доверието си в столетницата.

"Не изключвам подобна коалиция, но БСП трябва да докаже, че този път няма да ни излъже", отбеляза той.

На въпрос къде е била неговата грешка на президентските избори миналата есен и какво му е попречило да спечели доверието на избирателите, Калфин отговори:

"На президентския вот се получи нещо, което някои политици искат да се повтори и на изборите през март. Тогава имаше два силни полюса, които засмукаха около себе си много избиратели".

Той допълни, че заявката, която Бойко Борисов бе дал на изборите през есента да подаде своята оставка при загуба, е внесла много енергия в гласуващите.