България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Николай Ненчев и Христо Иванов се срещат до дни

Това обяви самият Ненчев в "България сутрин"

03.02.2017 | 09:40 Редактор: Мария Аладжова
Николай Ненчев и Христо Иванов се срещат до дни

Бившият военен министър Николай Ненчев, лидерът на "Да, България" Христо Иванов и депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов, ще се срещнат до няколко дни. Това обяви самият Ненчев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той не поясни какъв точно ще бъде фокусът на разговорите, с аргумента, че е дал обещание на Иванов да не коментира подробности пред медиите преди срещата. 

"Много силно вярвам в здравия разум, много силно вярвам в необходимостта в България да има силен демократичен десен блок, който да отвоюва държавата. Страхувам се от конфигурацията, страхувам се от всичко това, което се случва в последните седмици. Очевидно сме в политическа криза", заяви Ненчев.

Покана за разговор е била отправена и към лидера на "Нова Република" Радан Кънев, засега обаче отговор от негова страна не е получен, посочи лидерът на БЗНС.

Запитан относно това как гледа на решението на президента Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите, Ненчев заяви, че приветства това решение:

"Допускам, че са го посъветвали да постъпи точно така и то с основание. Концесиите са нещо особено чувствително за българското общество. Смятам, че това беше премерен, правилен ход от страна на президента".

Същевременно изрази обезпокоеност от политическата ситуация от последните седмици, като дори изрази опасения да не се повтори сценарият на протестите от 2013 година. 

"Днес всички трябва да проявим особено разбиране и разум към всички процеси, които се случват, за да не се случи това, което преди малко коментирахте за Румъния. Изключително голяма енергия се концентрира и ако тези хора не намерят отдушник в лицето на политическите сили, представени в следващия парламент, вероятно ще се стигне до нещо подобно", посочи Ненчев. 

Именно затова има нужда от здраво дясно, убеден е той. Бившият министър на отбраната дори направи кратка ревизия на управлението на реформаторите, като сподели, че според него една от грешките е била липсата на добра комуникация - ключова за взимането на единодушни решения.

Що се отнася до делото срещу него за ремонта на МиГ-овете, Ненчев коментира: 

"Не намирам никакво основание. Струва ми се, че това е политическа поръчка. Ние спестихме на българския данъкоплатец, само от тази сделка, около 6 милиона. Прекъснахме една силно порочна верига".

Вижте пълния разговор във видеото: