България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Граждани излизат на протест заради Закона за концесиите

Те обаче не са честни в намеренията си, настоя Владимир Каролев

30.01.2017 | 10:01 Редактор: Мария Аладжова
Граждани излизат на протест заради Закона за концесиите

Днес от 18 часа пред сградата на Президентството ще се проведе протест на граждани срещу приетия на второ четене Закон за концесиите. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще призове президента Румен Радев да наложи вето.

"Има редица промени в закона, които са направо страшни", коментира в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Андрей Ралев от ПП "Зелените". 

"Отсега нататък концесии могат да се дават за 100, за 200 години напред, с решение на парламента или на общински съвет - има такава възможност", заяви Ралев. Повече от всичко зелените били недоволни, че няма обществен дебат по въпроса, който да освети казуса и да го представи на обществото. 

"На второ четене нямаше нито една партия, която да се възпротиви на закона. 70 депутати гласуваха, 180 депутати го подкрепиха с мълчаливо съгласие. Нямаше дебати, нямаше нито една сила, която да поиска вето от президента освен "Зелените", продължи Ралев.

Основните искания на протестиращите са да бъде оставен сегашният срок за отдаване на концесия - до 30 години, както и да не се отдават републикански пътища, минерални води и прочие, а да бъдат обявявани концесии само за строителство и услуги.

След това обаче в студиото на Bulgaria ON AIR влезе икономистът Владимир Каролев, който обяви, че казаното от Ралев е лъжа. 

"Той не е чел закона!", заяви Каролев. По думите му и сега има концесии за минерални води, а за републиканските пътища коментира:

"България е единствената държава на Балканите, където магистралите се строят само с публични пари". Каролев обясни, че по този начин за поддръжката на магистралите не се харчат парите на данъкоплатеца и това със сигурност е по-ефективно. 

Също така Каролев посочи, че безкрайни концесии няма, като в някои държави те са максимум по 90 - 100 години.

По думите му в чужбина членове на организацията показват стари видеа на на строящи се писти и ги представят за строителни дейности, които унищожават планината.

Според него "Зелените" лъжат целенасочено и то само за определени зелени райони, в които имат някакъв интерес. 

Каролев беше категоричен, че обсъждания относно промените в Закона за концесиите е имало, но на тях не са присъствали хората, които днес ще излязат на протест.