България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бежанци превзеха центъра и гарата в Белград

Зимата завари неподготвени 7-8 хил. души там, посочи д-р Иван Панов от "Лекари без граници" пред Bulgaria ON AIR

18.01.2017 | 07:37 Редактор: Тодор Петров
Бежанци превзеха центъра и гарата в Белград

В Сърбия има между 7 и 8 хил. бежанци, които са преминали там главно през България и Македония. Повечето са в центъра на Белград и в района на гарата. По информация на "Лекари без граници" малко над 3 хил. души са настанени в центрове с приемливи за зимата условията.

Това стана ясно от думите на д-р Иван Панов от "Лекари без граници" пред репортер на Bulgaria ON AIR. Той уточни, че Сърбия има споразумение с Европейския съюз за приема на 6 хил. бежанци.

"Около 2 хил. бежанци са в доста тежки условия, а сред тях има и деца. Зимната вълна ги завари доста неподготвени - в общи помещения и халета. Има хора с измръзвания, за които се е наложили обслужване в болница", каза още д-р Панов.

Той добави, че "Лекари без граници" са осигурили имровизирано отопление с големи електрически печки. Д-р Панов отбеляза, че мисията на лекарите там е преди всичко с медицински цели и съдейства на бежанците, когато се наложи да бъдат хоспитализирани.

"По принцип бежанците възприемат Балканския път като нещо транзитно и отказват всякакви административни процедури, защото се опасяват, че това може да ги забави", посочи д-р Панов.

По думите му Сърбия има опит с "настаняването и менаджирането на бежански потоци".  Той добави, че повечето бежанци в Сърбия са млади хора, което е благоприятно от медицинска гледна точка.