fallback

Ще има ли кабинет “Борисов 3“ до Коледа?

Коментар на Борислав Виларов и Димитър Димитров

19.12.2016 | 09:16 Автор: Мария Аладжова

През последните две седмици доста се увеличиха шансовете за създаване на кабинет. Първоначално бяха около един процент, онзи ден станаха 20, днес може да са 22-3. За утре не знаем. Както виждаме, през ден има някакви изказвания на ГЕРБ, които звучат еднакво категорично във всички посоки. Това обаче не работи много за ГЕРБ, защото със сигурност дразни голяма част от българските граждани, а от друга страна едва ли толкова много се харесва от самите членове-представители на ГЕРБ по места.

Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR политологът Борислав Виларов. Според него ГЕРБ няма желание да върви бързо на избори: 

"Ако в момента се отиде на едни бързи избори с една ушким нова мажоритарна система, след това със сигурност ще има три партии в парламента, които ще имат влияние, може би две-три други партии с по един-двама представители, които няма да играят никаква съществена роля. ДПС ще бъде третата голяма партия-балансьор и БСП и ГЕРБ -  едната с малко предимство, в зависимост от това откъде е дошла вълната и къде са били допуснати грешки в кампанията", прогнозира политологът.

Темата в студиото коментира и Димитър Димитров, според когото компромис за кабинет, с оглед на сегашното състояние на политиката, не може да бъде постигнат, "тъй като всяка от страните има някакви приоритети, които не се подкрепят от другите", посочи той.

Така наприер ДБГ иска да мине анкорупционният закон, ДСБ най-вероятно няма да подкрепят кабинет с мандат на РБ, патриотите искат по-висока минимална пенсия, а ГЕРБ - в кратък срок да се пренапише законът.

"ГЕРБ едновременно биха желали в някаква степен да мине вълната, която създаде избора на президент, някак си да отшуми. Но те не могат да преценят достатъчно точно как би изглеждал форматът на политиката тогава, когато новият президент встъпи в длъжност. Защото е възможно да се получи противопоставяне между правителството и президента, което е трудно за преценяване. Може да се роди нещо като противопоставяне, което ще направи делението ГЕРБ-БСП видимо, но пък от друга страна може и да помогне вълната да се запази за по-дълго", анализира Димитров.

Вижте пълния разговор във видеото: 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback