България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дарители помагат на възрастни хора в села от Северозападна България

Какво е да минаваш 5 км пеша, за да подадеш ръка на човек в нужда?

14.12.2016 | 09:35 Редактор: Луиза Божинова
Дарители помагат на възрастни хора в села от Северозападна България

Това е една история за добротата. Главните герои са обикновени жители на Северозапада, а проблемите им са общи - малко пари и трудно оцеляване. Въпреки това китното село Оселна все още може да се похвали с  младо население и дарители, които подават ръка на възрастните.

"Няма нужда да обяснявам колко беден е регионът и всъщност каква е причината да се спрем тук. Стартирахме с медицински прегледи и след като видяхме как живеят хората тук, решихме, че е необходимо да има и домашен помощник за зимните месеци специално", сподели Яна Рупева от фондация BCause пред Bulgaria ON AIR.

И резултатът не закъснява. Вече месец Катя Йорданова обикаля селото пеша, за да се грижи за самотни възрастни хора.

За да стигне до дома на 87-годишната баба Гинка, Катя върви почти 50 минути пеш. Въпреки това признава, че работата не й тежи.

"Първо ги питам от какво имат нужда. Измета им, вода им донеса", споделя Катя.

И така за кратко време освен в домашен помощник, Катя се превръща и в добър приятел за възрастните хора.

"Трудно й е, защото се грижи за около 9 души. Тя е на 4 часа до обяд. Днеска ходи при двама-трима, на другия ден при двама-трима. Справя се, но има нужда от още един човек", твърди кметът на село Осена Росен Николов.

Въпреки напрежението и отговорността, Катя е убедена, че възрастните трябва да получават подобна подкрепа. Именно това е причината 54-годишната жена да прекосява селото в студ и сняг, без да се замисля.

От фондацията се надяват, че ще успеят да намерят още дарители, за да има хора като Катя и в други села. Дотогава възрастните в село Оселна ще са сред щастливците, на които има кой да подаде ръка.

Вижте във видеото целия репортаж на Михаела Карабельова и оператора Цветан Колев: