България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жители на столичния кв. "Горна баня" готвят протести и блокади

Гражданите са готови да блокират Околовръстното, ако проблемът с тежкия трафик не се реши

06.12.2016 | 08:28 Редактор: Луиза Божинова
Жители на столичния кв.

Жителите на столичния квартал "Горна баня" готвят протести и блокади заради тежкия трафик. Хората, които недоволстват от ежедневния трафик, се събраха тази сутрин на кръстовището на ул. "Любляна" и Околовръстния път - една от най-натоварените точки. Те споделят, че задръстванията са всеки ден и им отнемат голяма част от времето, за да стигнат до определена точка.

"Проблемът тук започна след построяването на Южната дъга, автомагистрала "Люлин" и най-вече Северната тангента", каза гражданин пред Bulgaria ON AIR. "Преброяването на колите показва, че за двулентов път това е абсолютен рекорд поради малката дистанция, която поддържат българските шофьори. Цифрата е около 2000 автомобила на час", допълни той.

По думите му решението е да се направи нормален околовръстен път със съответния брой платна, които да осигуряват комфорта на всички преминаващи.

"Това, което изискваме от институциите, е да пренасочат с табели движението от АМ "Люлин" към Северна тангента", посочи жителка. "Имаме и още едно предложение, което беше отхвърлено от Столична община - автобусите 111 и 260 да влязат в локалното платно в участъка между Горнобански път и бул. "Цар Борис III", за да бъде използвано то като бус лента за по-бързо придвижване."

Представителите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) казват, че и те, и Столична община правят всичко възможно, за да се решават проблемите. По думите им има идеен проект от страна на Столична община, който в момента се доизработва. След това предстои промяна на действащата регулация и докато тя тече, АПИ вече ще има подготовка за тръжна процедура.

От АПИ твърдят, че ще се стигне до разширение, но не могат да се ангажират със срок кога точно ще стане това.

Гражданите обявиха готовност да блокират Околовръстното.