България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Близнашки: Мажоритарен вот в два тура? Прелюдия към президентска република!

Според бившия служебен премиер идеята за мажоритарна система налага форма на авторитаризъм

05.12.2016 | 09:12 Редактор: Мария Аладжова
Близнашки: Мажоритарен вот в два тура? Прелюдия към президентска република!

На президента Плевнелиев ще му се наложи да състави трето правителство. Колкото и да се разтягат нещата във времето, очевидно е, че се върви в тази посока. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият служебен премиер Георги Близнашки.

"Просто парламентът е нежизнеспособен, т.е. има много задачи на дневен ред, дела започнати и незавършени, но няма политическа воля да се излъчи ново правителство", коментира Близнашки.

Той категорично отхвърли сценраия, в който новото правителство се съставя със сегашната конфигурация на властта:

"Може би ще се направи опит, но Бойко Борисов много добре знае, че собственото му политическо оцеляване зависи от това дали ще се отиде към бързи предсрочни парламентарни избори. Такова забавяне във времето ще го направи излишен в по-дългосрочна перспектива и затова той едва ли ще допусне да го разиграват малки политически сили, които биха разчитали да получат подкрепа от голямата дясноцентристка сила, каквато е ГЕРБ".

Според Близнашки зад предложението за мажоритарна избирателна система в два тура се крие идеята да се приключи в по-дългосрочна перспектива с демократичната конституция на страната и да се отиде към една авторитарна конституция.

"Привидно идва от различни посоки, но в крайна сметка източникът е един и същ. Идеята е тази - президентска република", отсече бившият служебен премиер.

По думите му сегашната политическа ситуация не налага свикването на Велико Народно събрание: "Ние нямаме наложащи конституционни проблеми. Пробемите не са в институциите, проблемите са в политическите партии, които задвижват тези институции, които им придават енергия и посока на движение. Ще бъде груба грешка, ако пожертваме онази конституция от началото на 90-те, която беше създадена на вълната на демократизация на нашето общество"

Вижте пълния разговор във видеото: