fallback

Методът Монтесори или как да отгледаме удивително дете

В България от близо 10 години има детски градини, обучаващи с този подход

30.11.2016 | 10:06 Автор: Мария Аладжова

Методът Монтесори или учене чрез опознаване на околния свят, е начин за обучение и възпитание на децата, който е с близо 100-годишна практика.

Какво всъщност представлява Монтесори разказа Барбара Айзък, директор “Акредитация” към фондация „Montessori St. Nicholas Charity“, Лондон, Великобритания.

"Подходът Монтесори дава на детето едно отношение към живота. Прави децата независими, от самото начало те се учат как да правят избори сами за себе си от едно много добре подготвено пространство, една среда. Когато детето стане независимо, това го подготвя по-нататък да бъде независимо и в академично отношение", обясни Айзък в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

За целта децата боравят с естествени материали, които са в основата на метода. Контактът с природата е много важен, посочва още Айзък. По този начин децата развиват сензорните си умения и се учат чрез възприемане на заобикалящата ги среда.

В България от близо 10 години има детски градини, обучаващи по метода Монтесори, разказа от своя страна Десислава Стоева, асистент във факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет.

"Обикновено родителите питат как да подкрепят детето във вкъщи. Това, което им казваме ние, е: "Наблюдавайте го. Просто седнете отстрани и го наблюдавайте. Това е стимул за вас. Защото когато видите от какво наистина то се интересува и от какво наистина има нужда, то тогава вие ще можете да го подкрепите", обясни Стоева.

В студиото беше представена и книгата на Тим Селдин - "Как да отгледаме удивително дете": 

"Книгата представлява насока за родителите и им помага да разберат основните принципи как да направят децата си независими, как да взимат решение за себе си, как да станат отговорни за действията си. Това са абсолютно задъжителни качетсва, които е добре човек да развие в себе си и в изграждането на хората за 21 век. Това са качества, които работят добре за самото същество и е добре, че имаме един метод, който е започнат преди сто години, но е един фундаментален подход, който развива хората и в 21 век. Най-иновативните хора на съвремието също са образовани по метода Монтесори, работещите в IT индустрията например", разказа още Айзък.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback