България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изборите у нас през призмата на театъра

Политическата класа няма стратегическо мислене, заяви в "България сутрин" актьорът Атанас Атанасов

09.11.2016 | 10:08
Изборите у нас през призмата на театъра

Кампанията в САЩ се доближава до тази у нас. Тя е изключително смехотворна. Аз не мога да гледам сериозно на такава кампания. Американците имат право да избират своя президент такъв, какъвто е. Но политическата класа и там, и тук няма стратегическо мислене и залага на дребни ефектни трикове, а всъщност и двата народа са много по-прозорливи по отношение на бъдещето, в което иска да присъства. Това заяви в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR актьорът Атанас Атанасов.

По думите му от понеделник България няма да е същата. 

"Политическите централи нямат стратегическо мислене. Всеки един от кандидат-президентите направи много груби грешки по отношение на кампанията и експонирането на публичното пространство", категоричен е гостът.

Атанасов каза, че лъжата в политиката винаги си личи.
"Аз тълкувам нещата от позицията на своята професия. Едно от основните правила в театъра е актьорът да предположи ако това се случи така или ако то се случи по този начин, както и причинноследствените връзки. Липсата на стратегическо мислене предполага една абсолютна неадекватност по отношение на причинноследствените връзки в продължение на години", уточни гостът в студиото на "България сутрин".

Относно митинга на Слави Трифонов Атанасов уточни, че България не е само София. 

"Хората правят своя избор на базата на своето реално настояще, а то на голяма част на българите не е цветущо. Целият изборен процес-за референдума и за кандидат-президент, по принцип е манипулиран", смята актьорът. 

Той сподели, че му е станало тъжно от това, което се случва. 

"Очевидно има някаква неадекватност във всичко. Няколко са етапите, когато говорим за ЦИК-първо е тъжно, после става страшно, фатално и т.н.", допълни той.

Относно референдума Атанасов подчерта, че българинът трябва да гласува задължително, защото ще продължи да протестира и недоволства. 

"Въпросът за задължителното гласуване е поставен некоректен. Когато говорим за демокрация, говорим само за правата, но имаме и съответните задължения", настоя той.


Атанасов разказа и за своите публични изяви в театъра. Той поясни, че ще има няколко участия извън столичните театри. 

Вижте повече подробности във видеото: