България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво трябва да знаем преди да тръгнем на поход в планината?

Съвети от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст

03.11.2016 | 07:54 Редактор: Мария Аладжова
Какво трябва да знаем преди да тръгнем на поход в планината?

Предварителен план, подходяща екипировка и опитен водач са основните компоненти, с които трябва да разполага всеки, решил да тръгне на поход из планината. Това посъветва в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Камен Якимов от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст.

"Най-важното е предварителната подготовка, тя се състои в правене на план къде ще се ходи. Този план трябва да бъде съобразен с личните възможности, както физически, така и психически. Ако за първи път се тръгва за планината, трябва да се знае, че сам човек не трябва да ходи. Трябва да бъде с група, тази група трябва да има опитен водач, който ще определя тона на поведение в планината", настоя Якимов.

За сегашния есенен период трябва да се знае че, времето в планината е рязко променливо - понякога по-топло, а друг път съвсем студено, заради това екипировката през този сезон трябва да има по-скоро зимен характер.

Не на последно място тръгналите на поход трябва да разполагат с мобилен телефон, напълно зареден, а за да могат да разберат къде се намират във всеки един момент, е хубаво да си изтеглят безплатното приложение на планинската спасителна служба. Разбриа се, класичиските средства за упътване - карта и компас, също трябва да са налице, добави Камен Якимов.