България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Започва акция "Зима": КАТ ще проверява масово шофьорите

Колата трябва да бъде оборудвана със зимни гуми, изправни светлини, самопочистваща се и отоплителна система, заяви инспектор Румен Неделчев

01.11.2016 | 07:51 Редактор: Ирина Георгиева
Започва акция

Акция "Зима" започва днес. Всяка година преди зимния сезон се говори за гуми, чистачки, светлини и въпреки това България продължава да бъде на челно място по брой пътни инциденти и с най-много жертви на пътя.

"Целта на провежданата кампания за безопасност на движението и засиления контрол е да се окаже влияние върху поведението на шофьорите с цел намаляване на пътните инциденти и ранените и убитите при тях", коментира инспектор Румен Неделчев от Пътна полиция, СДВР.

Целта на акция "Зима" е водачите да подготвят автомобилите си за зимата, уточни инспектор Неделчев. По думите му това означава, че колата трябва да е оборудвана със зимни гуми, изправни светлини, самопочистващи се системи и отоплителна система.

По време на акция "Зима" ще бъде обърнато вниманието и на другите участници в движението - велосипедистите и пешеходците, коментира инспектор Неделчев за Bulgaria ON AIR.

"Съветът към пешеходците е да бъдат облечени в по-светли дрехи, за да бъдат забелязани по-лесно в тъмната част на денонощието. Да пресичат на определеното за целта място. Велосипедистите да ползват велоалеи, където има. Където няма - да се движат в дясната част на платното", посъветва инспектор Неделчев.

В началото на месеца водачите ще бъдат само предупреждавани, а след 15 ноември - санкционирани, съобщи инспектор Неделчев.

"Стимулът да се сменят гумите със зимни е да запазят живота си и този на другите участници в движението. С въвеждането на новите промени в Закона за движение по пътищата ще бъде задължително през зимния сезон да се управлява със зимни гуми", посочи инспектор Неделчев.