България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българското независимо кино триумфира на Sofia Independent Film Festival

Разговор по темата с филмовия критик Геновева Димитрова

27.10.2016 | 11:51 Редактор: Мария Аладжова
Българското независимо кино триумфира на Sofia Independent Film Festival

Тази вечер стартира Sofia Independent Film Festival. Със своите две ежегодни издания в Ню Йорк и София, So Independent Film Festival е единственият фестивал в Югоизточна Европа, който носи съвременните световни тенденции на двете аудитории и същевременно представя новото в Българското и регионално кино на света.

"Независимото кино винаги е повод за радост, още повече, когато става дума за такъв бутиков и смислен фестивал, какъвто е SO Independent. Следя го от самото наяало. Той вече навърши възраст да тръгне на училище и от година на година програмата става все по-радикална и безкомпромисна и то зависи от филмовия урожай през годината", разказа в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR филмовият критик Геновева Димитрова.

"Жана Караиванова, която е инициатор и организатор на този фестивал, е направила селекция предимно от фестивалите на независимото кино в Америка, които са най-големите в света, а именно Сънданс и Трайбека. Изобщо филмите са много разнообразни и в жанрово отношение, откакто е дошъл постмодернизмът вече не може да говорим за чиста жанрова моногамност в киното", добави тя.

Филмът, който ще отвори фестивала е "Първият понеделник на май".

Още за фестивала чуйте във видеото: