България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Влакове внасят бежанци

Остава неизвестно къде се намират задържаните вчера на "Капитан Андреево" нелегални мигранти, компетентните органи мълчат

11.10.2016 | 09:33 Редактор: Мария Аладжова
Влакове внасят бежанци

65 незаконни имигранти, укрити във влак, които бяха задържани вчера на ГКПП "Капитан Андреево", остават в неизвестност. Все още не се знае къде се намират те в този момент - дали са били разпределени в някой от бежанските центрове или пък спрямо тях е била приложена някаква друга мярка.

Нито от МВР, нито от Дирекция "Миграция", нито кметът на Елхово или пък директорът на разпределителния център в града са откриваеми, за да дадат информация.

Хората в Елхово са разделени по отношение на мигрантите, които се намират в бежанския център там. Една част от живущите заявяват, че не се притесняват от тях, тъй като бежанците не напускат пределите на разпределителния център и като цяло са тихи. 

Мигрантите дори избягвали да се разхождат в двора на центъра, за да се избегнат потенциални сблъсъци, защото в съседното крило се намират деца от помощното училище в Елхово - интернат "Никола Вапцаров".

Други обаче заявяват, че се страхуват от присъствието на мигрантите на територията на града.

Междувременно екип на Bulgaria ON AIR успя да разговаря с очевидец на задържането вчера:

"Хванаха 23 човека (65 - бел ред.). Аз работя на къщата и не съм я виждал тази работа, тези хора. Викам: "Дай да видим що за хора са". Граничарите ги хванали, те отишли да пият вода на една чешма там. Отидохме там, те насядали и ги вардят. Свободни си бяха, седяха си и чакаха. Дойде един бус и още една кола дойде, набутаха ги вътре и айде. Те са тихи хора, мълчат си и толкоз", разказва мъж от Елхово.

Вижте още: