България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Филмът "Каръци" - предложението на България за номинация за Оскар

Конкуренцията е много сериозна, целият екип се надяваме нещо да се случи, но вероятността е много малка, заяви Ивайло Христов

16.09.2016 | 10:58 Редактор: Ирина Георгиева
Филмът

Филмът "Каръци" е предложението на България за номинация за Оскар. Това коментира режисьорът Ивайло Христов в България сутрин. Той обаче уточни, че има много време дотогава, а процедурата е много дълга - това са 80-90 филма от цял свят. 

"Филмът има много награди, много публика и т.н. Но процедурата е доста дълга и много тежка. Цял свят изпращат филми, които също са с много награди, с добър отзвук, така че конкуренцията е много сериозна, целият екип се надяваме нещо да се случи, но вероятността е много малка", коментира Христов.

Режисьорът призова да бъдем умерени оптимисти.

Филмът е озаглавен така, защото според Христов така най-добре се характеризира положението ни - "искаме нещо да се случи, но не се случва".

Причината филмът да е черно-бял е чисто художествена, добави той и обясни, че няма цветове "черно" и "бяло" - те са нюанси на сивото

"И не само в провинцията, но и в София - най-преобладаващият цвят е сиво. Изглежда животът ни е такъв или поне аз така го виждам Понякога се опитвам да си сложа розовите очила, но не ми се получава. Според мен това е филм за надеждата, а финалът е категоричен и ясен с това момиченце, което върви по железопътната линия, а срещу него идва влак и какво ще се случи с него зависи единствено и само от него", коментира още той.

В българското кино категорично има надежда, подчерта Христов. По думите му в него са влезли млади и талантливи хора и се надява, че ще дойде светъл и хубав ден за него.

Режисьорът се надява още да се приеме Закон за киноиндустрията, да се създаде Фонд за българското кино. Той смята, че има потенциал и трябва да се инвестира в него, защото ще се върне многократно. "България се прославя по света чрез киното си. Едно от нещата, с които България се слави е киното", обобщи той.