България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Софиянци ще решат съдбата на столичния булевард "Дондуков"

Столична община е подготвила три проекта за ремонт на бул. "Дондуков", обясни зам.-кметът по транспорт в София Евгени Крусев

14.09.2016 | 09:31 Редактор: Ирина Георгиева
Софиянци ще решат съдбата на столичния булевард

Столична община е подготвила три проекта за ремонт на бул. "Дондуков". Това коментира зам.-кметът по транспорт в София Евгени Крусев в България сутрин.

Различното в трите варианта е настилката, която ще бъде изпълнена на пътните платна, обясни Крусев. По думите му вариантите са да бъде - изцяло паважна настилка, булевардът да бъде преасфалтиран нацяло или да се направи смесена настилка като паважът е върху трамвайните линии и местата за паркиране.

"Паважът като настилка има своите предимства. Освен, че би се запазил сегашният вид на булеварда, с който всички са свикнали, той би могъл да бъде и възпираща функция за шофьорите да карат върху трамвайните линии като по този начин да осигурим предимство на трамваите и по-висока скорост. Булевардът е много натоварен. Много коли преминават, трамваите изпитват затруднение в час пик. Смятаме, че с тази мярка бихме могли да предотвратим в известна степен карането върху трамвайните линии", посочи той.

Цялото озеленяване по бул. "Дондуков" ще се запази, а и ще бъдат засадени нови дървесни видове там, където има липси, коментира Крусев.

Зам.-кметът по транспорт обясни, че в момента има анкета в сайта на Столична община, където всички граждани могат да дадат своя глас и да разгледат вариантите. Организираме и обществена дискусия с всички заинтересовани страни, добави той.

Към момента основният обект, който се изпълнява в София е третата линия на метрото, коментира още Крусев. По думите му в момента се изпълнява най-тежкият участък, който е в централната част. Работи се в срок по всички метростанции, заяви той и добави, че се надява до средата на 2017 г. да приключи наземната работа.

Паралелно с ремонта на бул. "Дондуков" се предвиждат ремонти на цялата пътна инфраструктура на бул. "Прага". Крусев се надява и бул."Монтевидео" да бъде довършен до НБУ. Ще има и ремонти във вътрешнокварталните улици, съобщи той.

Велотранспортът също е приоритет за Столична община, добави Крусев.