fallback

Валентина Христова през сълзи: Не съм куха лейка, нито личен асистент! Аз съм просто майка!

Изповедта на една майка на дете с увреждания в студиото на Bulgaria ON AIR

14.09.2016 | 09:19 Автор: Тодор Петров

Какво е да си родител на дете с увреждания в България? По тази тема разговаряхме в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR с Валентина Христова, майка на 15-годишната Бояна, която е с няколко заболявания.

"Не се чувствам по никакъв начин като "куха лейка", но някой е преценил, че ние сме такива. Не съм и личен асистент, аз съм просто майка! Нашият протест днес не е протест на родители на деца с увреждания, а на близките на хора с увреждания", каза през сълзи Валентина Христова.

Тя е категорична, че най-малкото, което могат да направят управляващите, е да премахнат кандидатстването за асистенти. Жената поиска и поне две минимални работни заплати за всяко дете с увреждания, като неговият близък да преценява как да бъде разходвана сумата.

"Аз съм асистент на дъщеря ми и все едно кандидатствам за работа. Задават ми въпроси, след това идват вкъщи, където попълваме дълъг въпросник - каква е настилката в дома ви, колко телевизора имате, имате ли вана вкъщи. Тези програми не са обвързани по никакъв начин с доходите. Ставайки асистент по такава програма на нас ни се налага да попълваме тези отчети", поясни майката на Бояна.

Жената сподели, че посещават ТЕЛК през две години и събират документи по 3-4 месеца, след което се оказва, че те не са толкова важни, защото "човек от комисията решава, че детето не е чак толкова зле".

"Премиерът Борисов не потушава нищо с тези допълнителни 50 млн. лева. Не е правилно хората да се делят на деца до 18 години с "до" и "над" 90% увреждания и възрастни с увреждания. Какво правим след 18 години?", констатира и запита Валентина Христова. 

"Децата ни растат, а ние остаряваме. Мисълта, че детето ми не може да се грижи само за себе си, ме убива бавно, но сигурно", заключи тревожно майката на Бояна.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback